Adrian Năstase: "Trump a hotărât să arunce în aer comerţul mondial"

S.B.
Politică / 3 aprilie

Adrian Năstase: "Trump a hotărât să arunce în aer comerţul mondial"

Preşedintele nou ales al SUA a decis să repare toate problemele nerezolvate ale lumii în câteva zile, iar acum suntem la capitolul 'comerţ mondial', afirmă fostul premier Adrian Năstse într-o postare pe blog intitulată 'Noua dezordine mondială', informează Agerpres.

'În urmă cu zece ani, atunci când şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia SUA, Donald Trump a anunţat că va fi 'cel mai bun preşedinte pe care l-a creat Dumnezeu'. După primul mandat, americanii nu au înţeles lucrul acesta şi l-au ales preşedinte pe Biden. Ulterior, şi-au dat seama că au greşit şi, la ultimele alegeri, l-au desemnat ca preşedinte, din nou, pe Donald Trump. Preşedintele nou ales a hotărât să repare toate problemele nerezolvate ale lumii în câteva zile - războaie, teritorii, migraţii, taxe vamale. Rezolvarea unora din ele pare că va mai dura puţin', a scris preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu pe blog.

Potrivit acestuia, 'acum, suntem la capitolul comerţ mondial'.

'Soluţia aleasă este simplă 'Si vis pacem para bellum'. Adică, ajungi la pace prin război. Nu e traducerea perfectă, dar, în esenţă (...), Donald Trump a hotărât 'să arunce în aer' sistemul comercial mondial, declanşând un război comercial la scară internaţională. El a generat şi generează haos în plan global, introducând un aşa-zis principiu al reciprocităţii în relaţiile comerciale. Problema este că, în schimburile internaţionale, unii vând tancuri, alţii vând cipuri, unii vând soia, alţii vând pui congelaţi. Sunt cazuri în care o ţară vinde anumite produse, dar şi cumpără produse asemănătoare (automobile, de exemplu), deşi, în general, este vorba de procurarea unor bunuri care sunt deficitare pe piaţa internă. Donald Trump doreşte, evident, să ne întoarcem la formule de comerţ bilateral, dar, după al Doilea Război Mondial, accentul s-a pus pe crearea unui sistem multilateral de comerţ (OIC,GATT,OMC)', a comentat Năstase.

În perioada actuală, adaugă fostul premier, este greu să izolezi o relaţie comercială bilaterală de restul schimburilor de produse şi servicii.

El aminteşte că mecanismul de corelare, în perioada interbelică, pentru a evita mecanisme protecţioniste a fost utilizarea tratamentului naţiunii celei mai favorizate, introdus de obicei ca o clauză în acorduri comerciale şi de navigaţie. România, spre exemplu, a încheiat zeci de astfel de acorduri în perioada de până la al Doilea Război Mondial. Statele Unite au folosit acest mecanism, condiţionând, într-o perioadă, în relaţiile cu unele ţări (inclusiv cu România) aplicarea sa de respectarea amendamentului Jackson - Vanik referitor la drepturile omului (1974), inclusiv după 1989, arată Năstase.

Fostul premier mai aminteşte că sistemul bilateral al clauzei a fost utilizat, în esenţă, până în 1947, până la crearea GATT. Din acel moment, ţările părţi la GATT au acceptat folosirea acestui mecanism ca regulă de bază într-un sistem multilateral.

'Acum, Statele Unite aruncă practic în aer acest mecanism care a dus la scăderea nivelului de taxe vamale de la 40% după război la 3,8% la sfârşitul secolului 20. Canada fiind membru OMC, la fel ca SUA, premierul Canadei a anunţat că ţara sa va face o plângere la OMC pentru încălcarea regulilor comerţului multilateral şi pentru a cere arbitrajul panelurilor de soluţionare a diferendelor. Deşi pare că SUA s-ar putea retrage din OMC. Vom vedea care vor fi evoluţiile şi consecinţele în plan mai larg, inclusiv al relaţiilor SUA cu Uniunea europeană (acuzată că 'jefuieşte' SUA) şi cu China. O problemă delicată va fi cea a achiziţiilor de arme de către ţări europene, membre NATO, din SUA. Americanii erau interesaţi de creşterea cotelor din PIB pentru înarmare în ţările NATO din UE, dar nu cu direcţionarea acestor bani către industriile de apărare de pe continent în dauna companiilor americane. Să ne gândim ce probleme ar putea să apară pentru România dacă UE ar impune taxe vamale suplimentare de 25% pentru achiziţia de avioane militare din SUA!', concluzionează preşedintele FET.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Uitati de achizia de armament american . Sistemele europene de tip Patriot sunt mai bune iar rachetele Taurus depasesc cu mult tehnologi americana sau sovietica .Sistemele nucleare ale Frantei ce pot fi atasate avioanelor Rafale de ultima generatie ca si submarinile atomice les Triumfant sunt deja peste cele rusesti si americane .

    1. Ce-ai fumat, ba, manca-ti-as gura ta?

      Bravo stimabile ! M-am distrat pe cinste.

    In primul rind putem vedea cum Trump nu are un sistem de control verificare si cantabil cum nu are nici legile ce trebuie sa insoteasca toate aceste decizii inutile si provocatoare de pierderi uriase cetatenilor americani .Implicare statului in economie si culegerea de taqxe nu este egala cu cresterea veniturilor cetateanului de rind ce se trezeste in fata unor cresteri de preturi fara de precedent .Mutarea capacitatilor industrial economice in SUA nu provoaca accesul la cresterea numarului de salariati stiuta fiind marimea retehnologizarii unor industrii precum cea Auto .Robotii isi fac treaba .SUA , printre multe altele , isi pierde prietenii , isi pierde accesul la imensele sume de bani care acum sunt redirectionate catre inarmare , isi pierde valoarea dolarului ce va fi inlocuit cu alte monede cu mult mai sigure , isi antagionuizeza proprii cetateni si sistemul lor federal obligind statele bogate sa nu mai sustina centrul , isi pune in pericol siguranta alimentara dupa ce toate importurile se vor scumpi si nu in ultimul rind isi poate distruge sistemul de invatamint si cel sanitar totodata nemaiputind sa isi refaca (nu exista noi specialisti dupa ce cei vechi sunt dati afara )intreaga industrie complementara ce asigura nevoile marilor companii ce nu vor mai putea livra produsul finit .Toate micile componente fara de care produsul finit nu poate fi realizat sunt produse in alta parte .Trump nu are nici timpul necesar si nici nu stie cum sa realizeze intregul .Germania are aceasta mini capacitate tehnologica iar China are bransata o intreaga industrie familiara ce produce aceste mini componente sau diferite alte produse indispensabile traiului de zi cu zi ,componente ce sunt sau pot deveni esentiale .Probabil Trump , dupa ce isi va fi facut numarul la TV-- doar asta il intereseaza ) isi va revoca toate deciziile .

    "Trump a hotărât să arunce în aer comerţul mondial"

    ce text departe de realitate, 

    marile taxe a lui Trump,sunt cu 10-70% mai mici,

    decat taxele impuse produselor americane in marile tari occidentale. 

    1. Totuși, ai percepții asupra economiei din perspectiva pensioarei tale.

    Mare intelectual. A facut Romania praf nenorocitul si acum crede ca stie ce vrea Trump. Mars, ba!

    1. In acest caz e amuzant sa folosesti expresia "marca inregistrata" a Ancăi Alexandrescu - fostă consiliera a premierului Nastase...

    voi hotii de politicieni aveti milioane de dolari in conturi....nu va afecteaza nimic din comertul mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb